Innehåll:

lördag 4 augusti 2018

Ett val - tre valsedlar

Rösträtten är det viktigaste vi har i Sverige tätt följt av tryckfrihetsförordningen. Internationellt sett så har vi ett ganska bra valdeltagande. I förra valet 2014 röstade ca 84% av alla röstberättigade i riksdagsvalet. Det placerar oss på en 7:e plats i valdeltagande i Europa. Danmark och Island har högre valdeltagande än Sverige bland de nordiska länderna, medan Finlad ligger lägre med ett valdeltagande på 67%. De länder med absolut högst valdeltagande i Europa är Malta och Luxemburg med ett valdeltagande på över 90% i förra valet. Nu är det ett nytt val i antågande och antalet röstberättigade i Sverige har ökat något. Förhoppningsvis så får vi ett ännu högre valdeltagande i år.



Varje gång Sverige går till val går vi egentligen för att rösta i tre olika val. 

  • Val till riksdagen - på en ljusgul valsedel.
  • Val till landstinget där du bor - på en ljusblå valsedel. 
  • Och slutligen val till kommunen du bor i - på en vit valsedel. 
Detta har de allra flesta koll på. Men vad är det egentligen vi röstar om i de tre olika valen? Vilka områden bestämmer och beslutar riksdagen, regionfullmäktige respektive kommunfullmäktige om? Det kanske inte är fullt lika självklart. Jag skall därför försöka bena ut detta för att förhoppningsvis ge dig en tydligare bild av vad det är du röstar för och varför det är så viktigt att rösta i alla tre valen om man får. För enkelhetens skull så utelämnar jag detaljer som personval, valkretsar och mandatfördelning, nämnder utskott och så vidare. Jag hoppas dock att kunna skriva om detta vid ett senare tillfälle innan valet.

Val till kommunfullmäktige

Vi börjar med att titta på valet till kommunfullmäktige i kommunen du bor i. Det valet som görs på den vita valsedeln. Precis som i riksdagsvalet så fördelas rösterna till kommunfullmäktige efter hur du och alla andra i kommunen röstar. Men vad är det då du röstar om?

I kommunen beslutar man och ansvarar inom ett antal olika områden som t.ex. skolan,
kultur och fritidsverksamhet, hemtjänst, hemsjukvård, socialtjänst och ekonomiskt bistånd (socialbidrag), vatten och avlopp, etc. Det är också kommunens skyldighet att bedriva verksamhet inom dessa områden. Även om det i många fall kan finnas privata aktörer som också utför tjänster inom dessa områden. 

Val till landstinget 


Med den ljusblå valsedeln röstar man till landstingsfullmäktige eller regionfullmäktige. Det finns 13 så kallade regioner i landet. Dessa är i grund och botten landsting men med ett något utökat ansvar för regional utveckling. 


I valet till landstinget är valdeltagandet något lägre än till riksdag och kommun med ett valdeltagande på ca 82%. Vad är det då landstingen eller regionerna beslutar om och är ansvariga för? I första hand är det områden som är för dyra eller för stora för en enskild kommun att klara av. De två största områdena är sjukvård och utveckling och tillväxt av landstinget.

Alla sjukhus och vårdcentraler i länet där du bor är landstingets ansvar. Det är också en stor anledning till att sjukvårdssystemet kan se väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Som ett led i att utveckla regionen  fattar också landstinget beslut om vilka större vägar och andra transportleder som behövs i länet för att tex knyta ihop vägnätet mellan de olika kommunerna i länet på ett bra sätt. Landstingen är tillsammans med dess kommuner också ansvariga för kollektivtrafiken.


Val till riksdagen 


Valet till riksdagen brukar vara det mest uppmärksammade. Men om nu kommunerna ansvarar för skolorna, socialbidragen, kultur och fritidsverksamhet osv. Och landstingen ansvarar för regional utveckling och sjukvård. Vad ansvarar då  riksdagen för?

I grundlagen står det att "All offentlig makt i Sverige utgår från folket och folkets främsta företrädare är riksdagen". Riksdagen kanske främsta uppgift är att besluta om lagar,  statens inkomster (skatter) och utgifter samt att utse statsminister. De statliga lagarna och förordningarna bestämmer och reglerar vad kommunerna och landstingen skall göra. Riksdagen kontrollerar också regeringen. Regeringens och statsministerns uppgift är att styra staten och myndigheterna.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är regeringen som styr Sverige under de fyra kommande åren efter valet. Riksdagen kontrollerar att regeringen och myndigheterna  utför sitt arbete rätt. Regeringen lägger förslag (propositioner) till riksdagen på nya lagar och förordningar som när de blivit fastställda genom beslut i riksdagen, i sin tur styr vad landstingen och kommunerna skall ansvara för.

Kommentera gärna inlägget om du har fler frågor om valet eller mitt inlägg.

//Mikael Granberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar